Колкото повече отломки се натрупват в съдовете, толкова по-лоши ще бъдат последствията.

Какво означава “Мръсни” кръвоносни съдове? Представете си няколко ръждясали тръби. Същото се случва и с кръвоносните съдове.
Прекомерната консумация на храни с висока концентрация на животински мазнини, генетично предразположение, възраст и много други фактори водят до нарушаване на обмяната на холестерола и образуването на атеросклеротични плаки в някоя част на съдово на речното корито. Това състояние е голям срам поради възможността за развитие на страшни усложнения: от коронарна болест на сърцето до инсулт или инфаркт на миокарда. В интернет има много народни средства за почистване на описаните съдове, но не всички от тях са ефективни. Трябва да се консултирате с Вашия лекар преди започване на терапията.

И какво препоръчват лекарите?

Първият съвет е, че след достигане на 40–годишна възраст е необходимо да посетите специалист (ако това не се прави редовно – поне 1 път годишно). След изследването ще бъде предписано лечение (ако е необходимо).

Вторият съвет е промяна в начина на живот. Това е най-важното и необходимо нещо, което човек може да направи сам.

Трети съвет (по избор) – можете да използвате някои народни средства, които са доказали своята ефективност и ще усилят действието на лекарства, ще намалят габаритните нужда от лекарства, получени по химичен път, и ще подобри общото състояние на организма, като действа в почти всички системи и видове обмяна на веществата.

Четвъртият съвет е, че също така е необходимо да се следи за състоянието на организма с помощта на следните методи: измерване на кръвното налягане 2 пъти на ден (при хипертония или симптоматична артериална хипертония). Определяне на нивото на кръвната захар – след 1 месец 3-4 пъти. Ако се регистрира повишаване на захарта, честотата на измерванията се увеличава значително (определена от лекуващия лекар). Провеждането на ЕКГ (ще оцени състоянието на проводящата система на сърцето и работата на целия орган) и ултразвук на брахицефалните артерии (за да се идентифицират възможните признаци на нарушено кръвоснабдяване на мозъка) 1 на всеки 12 месеца. Ако не са открити 2 последователни нарушения, можете да се подложите на този вид изследвания в продължение на 1 година 2 пъти.

Корекция на начина на живот и диетата:

Отслабване.
Намаляването на телесното тегло чрез редица индиректни механизми позволява не само намаляване на холестерола, но и намаляване на тежестта на други компоненти на метаболитния синдром (понижаване на кръвното налягане и концентрация на глюкоза в кръвта).

Редовна физическа активност.
Необходимо е да се даде най-малко 30 минути 5-7 дни в седмицата аеробни упражнения (бягане, колоездене или велоергометър, плуване). Доказано е, че редовните упражнения могат да повишат нивата на липопротеините с висока плътност (“добър” холестерол) и да намалят броя на трисилглицеридите.

Избягвайте алкохола и пушенето.
Консумацията на напитки, съдържащи етанол, е пряко пропорционална на концентрацията на трисилглицериди в кръвта. Пациентите с признаци на патология от липидния профил, особено тези с повишени показатели, трябва напълно да се откажат от алкохола. Пушенето е основен рисков фактор атеросклеротического поражението на важни артерии на организма (дори при липса на признаци на дислипидемии) и последващото развитие на изключително опасни усложнения (исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда).

Корекция на диетата.
Необходимо е да се намали общият прием на мазнини с 25% от общото калорично съдържание на изядената храна. Количеството въглехидрати е в рамките на 50 %, а останалата част е протеин. Трябва да ограничите приема на сол до 3 грама на ден.